Let op: uw computer kan gegijzeld worden voor losgeld!

Toenemende aanvallen op computers met Ransomware of Cryptoware.

Wat is het?
Ransomware is een type malware (kwaadaardige software) die je computer binnenglipt en deze blokkeert. Cryptoware versleutelt je bestanden, zodat je er ook niet meer bij kunt. Om je computer of bestanden weer te kunnen gebruiken moet je losgeld betalen, vandaar dat men ook wel spreekt over gijzelsoftware.

Voorkomen of genezen?
De software is zeer geavanceerd en helaas lastig om voor 100% tegen te houden. Zelfs een up-to-date virusscanner houdt het niet altijd tegen!
De scripts die binnenglippen zitten soms in een onschuldig mailtje of bestandje en als je die als bevoegde gebruiker opent is het al te laat!
Ransomware is vaak nog wel met wat moeite te verwijderen zonder de computer of server opnieuw te moeten installeren. Cryptoware daarentegen is vaak veel lastiger. De antivirus bedrijven hebben veel decoderingen beschikbaar maar lang niet allemaal en zodra de cybercriminelen deze veranderen, zijn de decoderingen al weer achterhaald.
Betalen wordt ten strengste afgeraden maar in schrijnende gevallen is het een optie om snel toegang te krijgen tot kritische informatie. Echter… beschouw deze dan niet als schoon!

Let op ook Apple gebruikers zijn kwetsbaar zie dit artikel:
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/hackers-gijzelen-voor-het-eerst-apple-computers-met-ransomware

Oplossing: Back-up met versiebeheer
De beste remedie is een back-up terugzetten. Zorg dus voor een goede back-up met versiebeheer! Indien in de meest recente versie van de back-up de bestanden ook zijn besmet, dan kun je teruggaan naar een oudere versie van de back-up!

Update : verschillende ontwikkelaars van antivirus-software bieden inmiddels ook goede bescherming tegen ransomware lees hier over Ransomware Bescherming

 

Hoe gaat u om met Ransomware of Cryptoware aanvallen ?

Conniction  adviseert u graag voor, tijdens of na een aanval.

 

Terug naar archief