(BL)Hack Friday, ben jij er klaar voor?

Black Friday en de feestdagen is voor veel ondernemers een enorm drukke tijd. Een periode waarin vooral hard gewerkt wordt om orders de deur uit te krijgen. Logisch dat er dan even iets minder tijd en aandacht is voor hackers die van deze hectiek misbruik maken om online protocollen en beveiliging te omzeilen.

Het is moeilijk eenduidige cijfers te vinden over het aantal hacks en de exacte schadebedragen. Zeker is dat het rond de periode van de feestdagen enorm toeneemt. En de schade, niet alleen in geld, kan flink oplopen. Denk maar aan de bedragen die we af en toe in de media zien staan die betaald worden als het gaat om gijzelsoftware. En de bijkomende reputatieschade. Dit is slechts het topje van de ijsberg.

Probeer dus extra alert te zijn. Een zogenaamde email van PostNL, DHL of je bank met een frauduleuze of verdachte link erin is zo aangeklikt. Een DDOS-aanval op je webshop die tegen betaling wordt opgeheven, identiteitsfraude waarbij goederen nooit betaald worden. Het zijn bekende voorbeelden van hoe het mis kan gaan.

Vaak horen wij achteraf dat het er allemaal betrouwbaar uitzag, maar criminelen steken veel tijd in onderzoek naar potentiële slachtoffer en komen beslagen ten ijs. Let dus goed op en onderzoek bij twijfel de situatie dus altijd ook zelf.

Wat kun je doen?

  • Wees alert op emails en webformulieren
  • Check of de servers en werkstations up to date zijn
  • Check je virusscanners
  • Ga na of de koppelingen tussen ERP of CRM goed beveiligd zijn
  • Ga na of de back-ups goed geregeld zijn (buiten bereik van crypto virussen)
  • Instrueer je personeel.

Verbonden zijn. Dat is de essentie van ondernemen. Je wilt goed, snel en betrouwbaar zaken kunnen doen met jouw klanten, leveranciers en werknemers. Wij helpen je graag zeker verbonden te zijn en te blijven.

Neem vrijblijvend contact met ons op.