Cyber criminelen maken gebruik van onze nieuws lust over de Coronavirus.

Phishing mails
Er is een grootte toename van phishing mails met nieuws over corona, let dan ook goed op, het kan zijn deze email afkomstig lijkt te zijn van voor u een bekende afzender maar dat is het niet.
Vaak worden in deze mails een link verwerkt die uw nieuwsgierigheid moet wekken zodat u deze link aanklikt en uw pc geïnfecteerd raakt met malware of ransomware.
Of emails met verzoeken om te doneren aan een goed doel die onderzoek doet naar Coronavirus.

Fake news sites
Er worden nu ook veel nieuwe sites gelanceerd met informatie over het coronavirus, een recente site waarop een infectie map op staat echter als je deze bezoekt wordt er via malware op je computer geïnstalleerd, in deze malware zit in een bestand Genaamd ”Corona-virus-Map.com.exe” Eenmaal op je computer geïnstalleerd worden de wachtwoorden die opgeslagen zijn in je browser gestolen. Hierbij wordt het onderliggende malware AZORult gebruikt wat bekende malware is uit 2016, maar nog steeds erg gevaarlijk. Deze is zo geavanceerd dat de hacker op afstand een beheer account op je computer kan maken en op afstand je compteur dan kan overnemen.

Ook uw telefoon is niet veilig
Er zijn ook nep apps die vaak via een website buiten de Google Play of de app store worden aangeboden. Bijv. een app die aangeeft de corona infecties te volgen maar eenmaal geïnstalleerd is er ransomware op je telefoon geïnstalleerd die vraagt om 100 $ in bitcoins anders worden al je persoonlijke gegevens op internet gedumpt (Dit lijkt vooralsnog een loos argument)

Conclusie: gezond verstand gebruiken.

Let goed op bij het openen van emails en bijlages
Zoek informatie uit betrouwe bronnen bijv. RIVM
Download geen apps buiten de appstore en bij twijfel gewoon niet downloaden.